Blog

21/07/2020

Lawendowe Love - niezwykła moc ponadczasowego aromatu

Lawenda to roślina, której niezwykłe właściwości znane są ludzkości od wieków.    

Możemy rozróżnić kilkadziesiąt gatunków lawendy, wykazujących szereg mniej lub bardziej oczywistych zastosowań. Wielu z nas uprawia lawendę w przydomowych ogródkach, rabatach czy balkonach jako roślinę ozdobną, jednak nie należy zapominać o tym, iż jest to roślina lecznicza o rozległym zastosowaniu.

Pozyskiwany z kwiatów olejek lawendowy zawiera substancje takie jak linalol, geraniol oraz związki mineralne, które wykazują silne właściwości uspokajające, relaksujące i odprężające. Kojący zapach lawendy ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. Aromat ten łagodzi stres, niepokój, lęk emocjonalny oraz znacząco poprawia jakość snu. W związku z tym, dla osób mających problemy ze snem, próbujących się zrelaksować oraz oczyścić umysł rekomendujemy wykorzystanie w sypialni dyfuzora zapachowego lub kominka z woskiem o zapachu lawendy.

 

Olejek lawendowy ma również dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Jako, iż wykazuje właściwości antyseptyczne oraz antygrzybiczne, ma pozytywny wpływ na leczenie infekcji. W przypadku przeziębienia oraz infekcji górnych dróg oddechowych warto wspomóc się inhalacjami z dodatkiem kilku kropel olejku lawendowego. Takie zabiegi z pewnością wspomogą proces zdrowienia.

 

Warto pamiętać o tym, iż lawenda ma także szerokie zastosowanie w kuchni. Często występuje w towarzystwie innych ziół i przypraw używanych do podkreślania smaku potraw mięsnych. Lawenda jest również jednym ze składników ziół prowansalskich. Co więcej, umieszczając suszone kwiaty lawendy w szczelnym pojemniku wraz z cukrem po kilku tygodniach uzyskamy tzw. cukier lawendowy, który idealnie sprawdzi się do przygotowywania słodkich wypieków. Lawenda to także roślina miododajna, obfite w nektar kwiaty służą do pozyskiwania bardzo wartościowego miodu lawendowego, który uznawany jest za ekskluzywny produkt najwyższej jakości.

 

Lawenda to roślina mająca szerokie zastosowanie w kosmetyce. Olejek lawendowy jest elementem wielu kosmetyków, dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom jest składnikiem wielu kremów do skóry delikatnej i wrażliwej, wspomaga walkę z trądzikiem oraz łupieżem.

 

Aromatyczny zapach lawendy zdecydowanie nie jest lubiany przez owady, w szczególności mole odzieżowe czy komary. Produkty zapachowe takie jak świece, dyfuzory czy woski o aromatycznym zapachu lawendy wspomogą naszą walkę z uciążliwymi insektami.

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz personalizacji ustawień serwisu. Jeżeli nie blokujesz w przeglądarce tych plików, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisywanie w pamięci urządzenia. W przeglądarce istnieje możliwość zarządzana plikami cookies. Korzystanie z serwisu bez blokowania plików cookies oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Więcej informacji znajdziesz tutaj.